目標天天都多,時間就都係24小時⌚️。好多時我地一日裏面plan 咗好多野做,見到都頭痛😫,永遠都做唔完咁。如果唔plan,就好似更加hea🤨,個人無目標,最後又浪費咗寶貴的一天。所以係 goal setting 裏面,要簡一個適合自己的目標尤其重要,是成功的一大步。今日你的小編,就會同大家講下 傳說下的💎80/20 rule💎,等大家醒住hea😏😏。

80/20 rule,顧名思義,就係投入80%時間係20%的事情。依個 rule 係1897 年一個意大利人 Vilfredo Pareto 所提出,所以又叫 Pareto rule,因為佢一日忽發奇想,發現咗當時英國人80%財富都係20%的人手上,就好似香港人的錢都係誠哥手上咁,Pareto 主要指出依種不平衡的現象係有一定的數學關係。簡單啲來講,就係我地要找出最重要的20%,放最多的時間落去,就可以達到最佳效果。

理論就講完,咁實質要點做呢?

1.你依加攞張📄出來,寫低你10個目標,然後問你自己以下的問題:

>你得一日的話,你會想做到邊個目標?

>邊個目標對你有最大的影響?

2. 簡兩個最重要的目標,並付諸實行。

記住🧐,做一個點樣的人完全係你自己的選擇,想知道更多提升效率的小tips,記住留意下次醒住hea😏 文章。

想知道其個人成長,生涯規劃,升學輔導的insider tips, 記住👍🏻GrowHunter 的Facebook Page