上一次小編有同大家分享過點樣選擇一個正確的目標,今日就同大家再詳細分享一下點樣設定一個具挑戰性又不失實踐性既目標啦⚡!(無記性的你地😎,記得睇返上一篇來溫故知新)

從前,一位來自台灣既史丹佛大學行銷學教授黃思綺博士(Szu-Chi Huang)🎓提出了提高效率既【SMART Goals】。因為黃博士曾經也是一位會諗好多宏圖偉略,但每天原地踏步的人,後來佢想出【SMART Goals】,不但幫到自己,又幫到好多同學。🕴🏻🕴🏻

【SMART Goals】分別係:
1. Specific(明確的)
2. Measurable(可量度的)
3. Achievable(可達成的)
4. Relevant (關連的)
5. Time-bound (有時間期限的)

相信咁多位同學仔都有唔同既目標想要完成,例如有人想考入名牌大學🏫,有人想做滿分狀元💯,有人想擁有模特兒身材💃🏻,亦有人可能只係想順利地畢業找一份安穩既工作👨🏻‍💻。無論你既目標是大是小,或長或近,你都可以參考【SMART Goals】法則去重新審視一下自己訂落黎既目標是否可行。

例如話,小編既目標係希望一日能增加1位讀者(Specific),一星期就可以有7位讀者(Measurable),咁一年就會有365位讀者接觸同閱讀到我地的既精彩文章(Time-bound)😎😎,為咗達到依個目標,小編需要每日集思廣益奮筆疾書陳言務去妙筆生花📝等等(Relevant),總言之就係讓你地跪拜在小編的文筆之下(Achievable),哈哈🤪🤪~言歸正傳,想要提高效率既同學仔,除咗找到自己想做既事情外,訂了一個可行既目標都係非常之重要架,為咗唔好讓理想變空想,從今日起做一個SMART人啦!

想知道更多提升效率的小tips,記住留意下次醒住hea😏 文章。


想知道其它青年活動的推介,個人成長,提升效率,生涯規劃的insider tips, 記住👍🏻 GrowHunter 的 Facebook Page