個個人都覺得時間唔多夠用🤦🏻‍♂️,但點解有人可以讀書上莊住hall做intern👾?有人只係想讀書都搞唔掂👹?所以時間管理一直都係一門高深的學問,決定咗你可唔可能成功。

小編自己有研究過不同的時間管理法,希望提升效率。經過好多trial and error😼 ,我自己依加就用pomodoro technique 番茄工作法,咁時間管理同番茄🍅有咩關係?

簡單啲講就係你用25分鐘專注做一個任務,唔好比任何野影響,收埋你的電話,25分鐘後就可以有5分鐘休息,你鍾意玩手機又得,想睇GrowHunter 的post又得😎,之後再專注25分鐘,如此類推。完成4個pomodoro (25+5)x4= 120 分鐘=2小時後,就可以有20分鐘長break。

咁pomodoro technique 有咩好處?

優點:

1.Pomodoro technique 讓你在短時間內專注的去做一件事,提升集中力👨🏻‍💻,從而提升效率。

2.讓你將時間和要做的tasks 都拆到好細👀,等你唔會覺得一件大task好難做,減少procrastination同壓力🧠。

3.因為時間只有25分鐘👅,所以會有適當的壓力,研究顯示適當的壓力是可以提升效率。

4.了解自己的效率,因為小編會結合其他技巧,例如我預計自己做完一份assignment 要4個pomodoro的時間,最後做完發覺係要6個pomodoro,咁下次就要預多啲時間,一來更加realistic😼,二來自己知道份功課要早啲做,就唔會做deadline fighter。📝

5.方便管理時間📖,好似剛剛講咁,如果我知我一份assignment 要6個pomodoro,而我堂與堂之間只有一個鐘=2個pomodoro,咁我就唔會做assignment😀,因為一份assignment 盡量同一段時間做,咁小編可能會做兩個1個pomodoro 的tasks 好似覆email 同報名去交流團。😎😎

希望各位Growhunter 覺得pomodoro technique 有用🤓,有好野當然要share 比人知😍😍,依加只要tag 兩個朋友,小編就會message 你,step by step 教你點樣將個技巧應用係現實,同入我地Facebook GrowHunter group 的朋友仲可以download 限時免費特製的pomodoro timetable📆 ,將效率提高到最高水平,等你坐言起行,做個時間管理達人🕴🏻🕴🏻。

===

<創新 Whatsapp Newsletter>

成日好忙?無時間學習?只要subscribe 我的特製的whatsapp newsletter,你會定時收到我地的特制的content,3分鐘就可以增值自己。 

心動不如行動,快啲DM 你的名字同whatsapp 比我地。 

==

#growhunterhk #hk #852 #exchange #travel #vacation #交流團 #hkdse #dse19 #teenagers #youth #青少年